Lindström Motorsport

El-motorsport

Kanske sticker jag ut hakan lite nu, men jag förutser att motorsport med elektriska fordon kommer fullständigt explodera de närmaste åren. Inom mindre än ett decennium så lär de ha gått om de sporter som använder andra drivmedel än el.

Varför är elektrifiering inom motorsporten nära förestående?

Tekniken är redo. Tidigare har eldrift varit lika med tråkigt. Eldrivna fordon har inte varit något för den som gillar fart och kraft. Detta har dock ändrat sig sedan många år tillbaka bland annat genom Teslas intåg på marknaden. Tesla gjorde eldrivet gick från att vara något töntigt till att bli coolt och exklusivt. Batteritekniken har genom åren blivit mer och med förfinad. Lätta och kraftfullare batterier gör att fordonen inte behöver väga så mycket samtidigt som de har massor av kraft för acceleration.

el-motorcykelMarknaden är redo. Folk blir mer och mer miljömedvetna när det gäller vad de själva kör. Många har sedan länge övergivit fossildrivna fordon till förmån för till exempel etanol. Nu börjar försäljningen av de eldrivna fordonen ta fart på allvar. Elbilar, elmopeder och elcyklar säljer som aldrig förr. Trots den stora ökning som nu märks av så är potentialen skyhög för fortsatt stor tillväxt. När fler får upp ögonen för att el-fordon verkligen kan konkurrera med exempelvis bensindrivna fordon i fråga om prestanda och driftskostnader så kommer takten i skiftet accelerera. När grannen, vännen eller släktingen skaffat en elbil eller en elmoped och talar gott om denna så kommer det påverka dig också, tro mig. Även när det gäller vilka motorsporter vi konsumerar så kommer miljöaspekten väga tungt. Precis som man tar hänsyn till klimatet och luften när man gör sitt inköp av bruksfordon så kommer konsumenten av bilsport med mera att ta hänsyn till sportens miljöpåverkan. Sporter som spyr ut svart rök och avgaser kommer sakta men säkert läggas till det förgångna enligt min mening.

Tre spännande el-motorsporter

Elmotorsporten är bara i sin linda, men det finns tre man kan titta på redan nu. De kommer alla skrivas in i historieböckerna som de trendsättare de är.

Formula E

Formula E är förmodligen den mest kända elektriska motorsporten. Den startade redan 2014 så den har ett rejält försprång när motorporten tar steget mot eldrivet. Banorna är relativt korta och betydligt mer ringlande än de hos formel 1. När bilarna bromsar så utvinns ny energi till batteriet som sedan kan användas i körningen. Ett populärt och innovativt inslag i sporten är den så kallade fanboosten, där allmänheten får möjlighet att gå in och rösta på sina favoritförare. Tre förare belönas med fanboosten som innebär att de under 5 sekunders tid under loppets gång får tillgång till 40 extra hästkrafter.

Electric GT championship

En motorsport som står inför sin officiella start snart efter detta skrivs. Alla tävlande kommer köra samma bilmodell, en modifierad Tesla modell S. Hur stor sporten blir återstår att se men den har alla förutsättningar för att bli riktigt stor. Serien har förberetts länge och det finns kapital och resurser bakom den, bara den får den publik den behöver så kan den bli något att räkna med i framtiden.

TT Zero

TT Zero är racing med el-motorcyklar och har anordnats sedan år 2010. Motorcyklarna är hundra procent batteridrivna och snitthastigheterna ligger kring hissnande 150 km/h. Min förutsägelse är att racing med motorcyklar, motorcross och mopeder snart kommer vara helt elektrifierade.

Kommentarer är stängda.