Lindström Motorsport

Formel 1

| Inga kommentarer

Formel 1 är tävlingarnas tävling inom motorsporten. Är man intresserad av fart och racing så finns det inget häftigare.

Vad är Formel 1

Formel 1 är ett koncept som utvecklats ur Grand Prix. Grand Prix är en kortfattat sagt en racingtävling med sjukt snabba bilar som funnits i, skulle jag tro, snart hundra år nu. Formel 1, eller bara F1 som det förkortas är tävlingar med ensitsiga bilar som går över asfalterade banor med både raksträckor och gott om kurvor. F1 är är i en klass för sig, det finns inga snabbare bilar i någon annan bilsport. Bilarna tar sig upp till 380 km/h timmen i de allra bästa förhållandena. Eftersom bilarna är små tekniska under med den absolut bästa spjutspetstekniken inom motorsporten så är det även en väldig dyr sport. Sporten finansieras bland annat genom enorma sponsorkontrakt. Dett är så klart en fjäder i hatten för kända varumärken att synas i dessa sammanhang samtidigt som sporten är helt beroende av kapitalet för att kunna existera. Bilarna designas och tillverkas av respektive stall men motorerna köps in av kända tillverkare.

Det finns speciella banor specialbyggda för ändamålet, men häftigast är väl ändå när tävlingarna äger rum i avspärrade delar av städer. Även om sporten har sitt ursprung i Europa så har den nu spridit sig över världen och körs i städer som till exempel Istanbul, Abu Dhabi och Singapore.

Om tävlingen

Ett lopp är ca 300 km eller max två timmar långt. Under loppets gång måste förarna göra ett depåstopp för att byta däck. Däcken slits obarmhärtigt mycket under ett lopp och det är ett måste att byta, minst en gång, men i praktiken blir det ofta två eller tre gånger. Själva däckbytet är ett skådespel av total effektivitet och är över på bara några sekunder. Själva tidsförlusten blir dock ca 30 sekunder att göra ett s.k. pit stop allt som allt, inklusive av- och påfart.

Omkörningar är inte så vanliga i formel 1 som i många andra motortävlingar varför en del menar att det är en tråkigare sport. Min åsikt är att det så klart finns poäng i åsikten att det inte hela tiden är så mycket action i denna sport vad det gäller just omkörningarna. Formel 1 har dock andra kvaliteter som väger upp för detta. Bilarna är till exempel mästerverk och att se dem komma upp i dessa otroliga hastigheter med hjälp av de skickliga förarna är belöning nog för någon som är intresserad av snabba bilar.

Länkar

Nedan följer några intressanta länkar för dig som vill lära dig mer om F1

Officiella sidan om F1

Svensk blogg om F1

Senaste nytt om F1 från ESPN

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.