Lindström Motorsport

Att bli en bra racingförare

Ibland får vi frågan, främst av barn och ungdomar, om hur man ska tänka och satsa för att bli en bra racingförare. Vi tänkte därför kortfattat ge några tips om var man kan börja och vad som krävs om man ska ha en chans att nå framgångar.

Go-kart

Det enklaste sättet, om man inte har någon erfarenhet av racing, för att få en känsla för hur det är att vara racingförare är att köra Go-kart. Go-kartbanor finns överallt runt om i vårt land. Go-kart är lättillgängligt och relativt billigt, därför är det perfekta stället att starta på om man vill börja med racing. Om man är ung så är ju fördelen med Go-kart även att man kan köra utan körkort eller krav på annan utbildning.

Innan man går vidare till större bilar så föreslår vi att man först blir en mästare på att köra Go-kart. Att bli duktig tar tid, detta kan innebära att man skaffar ett medlemskap på sin lokala bana för att kanske kunna köra flera gånger i veckan under ett halvårs eller ett års tid. Om man inte kan åta sig att köra så mycket, ja då kan man lika gärna ge upp planerna på att bli professionell racingförare. Klarar man däremot av detta, känner att man utvecklas, och tycker det är roligt så kan man sedan ta klivet till att börja köra med större fordon.

Ta lektioner

Om man ska börja köra racing med riktiga bilar så rekommenderar vi att man anlitar en lärare, någon som kör eller har kört racing på professionell nivå. Visst, man kan alltid läsa sig till mycket nyttig teori och man kan även bli en bättre förare bara genom att köra själv. Vill man bli riktigt bra är det dock nästan ett måste att man får vägledning av någon som vet vad de sysslar med. Att läsa sig till allt det finns att veta om en så pass handgriplig sport som racing är nästan omöjligt.

Öva öva öva

När man väl har läst på rejält och tagit lektioner så gäller det bara att man nöter med sig själv i billen. Det kommer kräva tiotusentals timmar av denna typ av nötning för att bli duktig på att exempelvis ta kurvor eller göra snabba beslut på banan som gör just dig till en vinnare när det verkligen gäller.

Även när man börjat tävla så gäller det att inte sluta öva på egen hand. Även de bästa racingförarna övar bra många timmar varje vecka, ibland ensamma på banan.

Några mer bra tips (på engelska) hittar du här.

Kommentarer är stängda.