Lindström Motorsport

Formel E

Med fem säsonger bakom sig börjar Formel E etablera sig som en av de stora formerna för motorsport för det kommande decenniet. Bilarna blir bättre och bättre och intresset från allmänheten är på uppgående. Eftersom elbilar är framtiden så blir fler av bilföretagen intresserade av att slänga in stora summor pengar i El-sporten för att ligga i framkant. Racingen i sig har aldrig varit lönsam men för bilföretagen så har motorsport alltid varit ett sätt att marknadsföra sig på. Genom låta företaget bli en skapare av storslagna racingbilar så har man kunnat sälja mängder av personbilar till massan. Man vill helt enkelt skapa en image av att vara vinnare. Vinner man tävlingar med sina monsterbilar då spiller även stjärnglansen över på hela varumärket och det blir status att äga en bil av just det märket.

Även om de stora pengarna ibland kan förta lite av glädje i branschen så gör de ju även gott för alla oss som älskar bilar och racing. Där det finns pengar där finns det resurser. Resurser som kan läggas på innovation som ständigt förbättrar bilarna, ibland med små steg i taget, och ibland med fantastiska nya upptäcker som revolutionerar hela sporten. Märken som Audi, BMW och Nissan kommer ständigt med nya ideer och förbättringar som har fört Formula E framåt under dessa år. Nya bättre bromsar, bättre däck för bättre grepp och allt bättre mer kraftfulla batterier är exempel på innovationer som lyfter El-sporten till nya höjder.

Sportens betydelse för bilbranschen i stort

Teknologin inom racingen ligger ständigt i framkant. Här uppfinns koncept och tekniker som senare (ibland flera år senare) implementeras i personbilsindustrin. För en del kan tyckas att det är onödigt att lägga så mycket pengar på motorsporten, särskilt i dessa dagar när större resurser borde läggas på att ställa om hela samhället till ett mer hållbart sätt att leva på. MEN, faktum är att mycket av pengarna till El-sporten faktiskt gör nytta för samhället i stort och för miljön i synnerhet.

Som vi tidigare nämnt är det inom sporten många av de tekniska landvinningarna görs. Här görs nya upptäckter och förbättringar som sedan på sikt kan anpassas till mass-produktion. Vi talar om förbättringar som sparar energi och som ger bättre kvalitet till produkterna, allt för att spara på våra gemensamma resurser.

Utöver de tekniska innovationerna så gör El-sporten, och i synnerhet då Formula E att större fokus hamnar på möjligheten med eldrivna fordon. Genom att se vad dessa mästerverk kan prestera så förstår fler och fler att detta är ett fullgott alternativ, eller till och med ett bättre alternativ till fordon drivna av fossila bränslen. Sporten gör också att något som kanske tidigare ansetts vara lite töntigt istället blir mycket attraktivt. Första generationernas elmopeder och elbilar var långsamma och med dålig kapacitet. Det fanns ingen anledning för individer med motorintresse att ens titta åt dessa fordons håll. Denna bild tar tid att utradera i folks medvetande. Genom Formula E ges en bild av att elektriska fordon är bättre, snabbare och snyggare än vilken bensindriven monsterbil som helst.

Kommentarer är stängda.